Με τον όρο απόστημα αναφερόμαστε στην συλλογή πύου μέσα στον εγκεφαλικό ιστό.

 

Στα ενδοκρανιακά αποστήματα περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό απόστημα και το υποσκληρίδιο και το επισκληρίδιο εμπύημα.

Μπορεί να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο, μετά από επέκταση μιας λοίμωξης, είτε κατά συνέχεια ιστών, είτε μετά από επέκταση κάποιας λοίμωξης, που βρίσκεται εκτός εγκεφάλου, π.χ. στις παραρρίνιες κοιλότητες, το μέσον αυτί, τα δόντια , σε χρόνια τραύματα.

Οφείλονται συνήθως σε ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, σοβαρή λοίμωξη, που βάζει τη ζωή σε κίνδυνο και η οποία στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους (σε ποσοστό 70-90%), χαμηλό πυρετό, ναυτία , έμετο, χαμηλούς πυρετούς και νευρολογικές εκδηλώσεις όπως είναι ή Αυχενική δυσκαμψία.

Τουλάχιστον στο 15% των περιπτώσεων δεν εντοπίζεται η αιτία που προκαλεί το εγκεφαλικό απόστημα Η μηνιγγίτιδα είναι η συνηθέστερη ενδοκρανιακή επιπλοκή μετά από ωτογενή εγκεφαλικά αποστήματα, ενώ η θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου είναι αρκετά συχνή.

Η θνησιμότητα από ωτογενή εγκεφαλικά αποστήματα παραμένει σχετικά υψηλή και στα παιδιά, σχετίζεται με υψηλή συχνότητα νευρολογικών βλαβών και θανάτου.

" H έγκαιρη Διάγνωση και η θεραπεία είναι τα κλειδιά για επιβίωση".

Eγκαιρη Διάγνωση του προβλήματος, έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας και όπου απαιτείται έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση για διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος.

Η απόφαση για το είδος της χορηγούμενης θεραπείας, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το μέγεθος του αποστήματος.

Μικρά αποστήματα ανταποκρίνονται καλά στην αντιβιοτική θεραπεία την ίδια στιγμή που τα μεγαλύτερα απαιτούν χειρουργική διάνοιξη

Αν και η θεραπεία των ενδοκρανιακών αποστημάτων, τα τελευταία χρόνια, έχει σημείωση μεγάλη πρόοδο και η θνητότητα έχει μειωθεί λόγω της έγκαιρης διάγνωσης , εν τούτοις:

Υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία στη χειρουργική επέμβαση και την θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια που εμπλέκονται στην παθογένεια του εγκεφαλικού αποστήματος είναι κυρίως αναερόβια, κάτι που σημαίνει ότι δεν ευδοκιμούν σε περιβάλλον με άφθονο οξυγόνο.

Το υπερβαρικό οξυγόνο αναστέλλει την αναπαραγωγή τους, παρεμποδίζει την εξάπλωση τους και ελαττώνει δραματικά την απελευθέρωση βλαπτικών τοξινών.

Επιπλέον συμβάλει στη δραματική μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλο, ενισχύει την δράση των αντιβιοτικών, και τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτηρίδια και άλλους μικροβιακούς οργανισμούς.

Συνίσταται - Κριτήρια επιλογής ασθενών

  • Σε πολλαπλά αποστήματα
  • Οταν το απόστημα ευρίσκεται σε βάθος
  • Ανοσοκατασταλμένους ασθενείς
  • Οτανη χειρουργική επέμβαση περιέχει μεγάλο κίνδυνο
  • Οταν η λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται καλά στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση και τα αντιβιοτικά

Συνίστανται καθημερινές ή και δύο φορές την ημέρα θεραπείες διάρκειας 60-90 λεπτών σε πιέσεις 2,0 έως 2,5 απόλυτες ατμόσφαιρες (ΑΤΑ)ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή.

Γενικά στην αρχική φάση της θεραπείας η ενδεικνυόμενη δοσολογία είναι δύο φορές την ημέρα.

Η διάρκεια και ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν θα πρέπει να είναι εξατομικευμένα, με βάση την κλινική ανταπόκριση του ασθενούς, καθώς και ακτινολογικά ευρήματα.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!