Τα Διαβητικά έλκη είναι χρόνιες, πολύπλοκες , ή προβληματικές πληγές στα πόδια των ατόμων με διαβήτη.

 

Όταν αποτυγχάνουν να επουλωθούν σε διάστημα 3 μηνών από την εμφάνιση τους θεωρούνται σαν χρόνια. Μερικά από αυτά θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν ενώ μερικά δυνατόν να μην επουλωθούν ποτέ.

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης ελκών είναι η Υποξία (δηλαδή η μεγάλη έλλειψη Οξυγόνου) και οι Λοιμώξεις (Μολύνσεις).

Τα διαβητικά έλκη για να επουλωθούν χρειάζονται ένα υγειές καλά οξυγονωμένο υπόστρωμα προκειμένου να επουλωθούν.

Η μη ικανοποιητική παρουσία οξυγόνου (υποξία) μέσα στο τραύμα σταματά την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης.

Η νευρική νόσος (Νευροπάθεια) η οποία χαρακτηρίζει τα πόδια των ασθενών με διαβήτη, δυνατόν να προκαλέσει απώλεια της αισθητικότητας, έτσι που ακόμη και μία πληγή, ένα μικρό κόψιμο ή ένα έλκος από κατάκλιση να περνούν απαρατήρητα αρχικά και αργότερα να εξελίσσονται σε ένα προβληματικό τραύμα.

Η επούλωση των τραυμάτων σε άτομα με διαβήτη συχνά γίνεται πολύ δύσκολη λόγω της κακής αγγείωσης και της φτωχής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια ενώ είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις που απειλούν τα πόδια και ακόμη την ζωή των ασθενών αυτών.

Οι ακρωτηριασμοί αποτελούν την πιο οδυνηρή επιπλοκή για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κάθε χρόνο, διεθνώς, ένα (1) εκατομμύριο συνάνθρωποι μας χάνουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια εξαιτίας του διαβήτη και δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές αφού στα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Παρόλες όμως τις αποθαρρυντικές προβλέψεις, ένα ποσοστό 70 με 80 % των ακρωτηριασμών μπορεί να προληφθεί, με την έγκαιρη πρόληψη και την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και το υπερβαρικό οξυγόνο έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες σε αυτή την προσπάθεια.

Παρουσίαση περιστατικών

5 7 8 nextgen gallery lightbox not workingby VisualLightBox.com v6.1

9 11 12 nextgen gallery lightbox not workingby VisualLightBox.com v6.1

 

Θεραπεία με Υπεβαρικό οξυγόνο

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης ελκών και πιθανού ακρωτηριασμού σε ένα Διαβητικό Πόδι είναι η Υποξία (δηλαδή η μεγάλη έλλειψη Οξυγόνου) και οι Λοιμώξεις (Μολύνσεις).

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) αποτελεί ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα στις παραδοσιακές θεραπείες περιποίησης πληγών, που είναι ο τοπικός καθαρισμός, η χειρουργική αφαίρεση (καθαρισμός) των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των ιστών η εφαρμογή διαφόρων επιθεμάτων, η χρήση μποτών αποφόρτισης ή συμπιεστικές κάλτσες, ή θεραπεία με αρνητική πίεση , οι υπέρηχο, τα laser, και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Το υβ οξυγόνο ενισχύει την διαδικασία της επούλωσης με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τον σχηματισμό νέων τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), παρέχοντας έτσι περισσότερο οξυγόνο στον ιστό και στο υπόστρωμα του τραύματος ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει και υποστηρίζει την ανάπτυξη και κατανομή των βλαστοκυττάρων.

Τα κύτταρα σε κατάσταση Υποξίας δεν έχουν την ενέργεια που απαιτείται για να παράξουν τα υλικά που χρειάζονται προκειμένου να επουλώσουν ένα τραύμα.

Τόσον η επούλωση αλλά και η καταπολέμηση των μικροβίων είναι μια διαδικασία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από το διαθέσιμο στην περιοχή Ο2 αλλά και την Πίεση που έχει το Ο2 μέσα και γύρω από το τραύμα.

Στα πλείστα Διαβητικά πόδια, στο στάδιο εμφάνισης των ελκών η ποσότητα του Οξυγόνου που φθάνει στο τραύμα είναι ανεπαρκής και η πίεση του σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνη που απαιτείται.

Σε ότι αφορά τις μολύνσεις συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση κυρίως των αναερόβιων βακτηριδίων τα οποία προκαλούν ορισμένες από τις χειρότερες λοιμώξεων σε χρόνια τραύματα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του Υβ οξυγόνου είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε διαβητικά έλκη ποδιών που ταξινομούνται στην κατηγορία 3 ή μεγαλύτερη της κλίμακας Wagner Βαθμού, και για τα οποία το υπερβαρικό οξυγόνο θεωρείται σαν μια, ευρέως καθιερωμένη θεραπεία.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!