ΚΕΝΤΡΟ
ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πέλλαπαις‚ 2
2057 - Στρόβολος

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το Σύνδρομο σύνθλιψης εμφανίζεται όταν σημαντικά τμήματα του σώματος υποβάλλονται σε δύναμη σύνθλιψης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο

Οι συνθλίψεις συμβαίνουν όταν οι ιστοί του σώματος , τραυματίζονται σοβαρά, όπως σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πτώσεις, σεισμούς, εκρήξεις, εργατικά ατυχήματα και τραύματα από πυροβολισμούς.

Οι τραυματισμοί αυτοί συχνά συμβαίνουν στα άκρα.

Η παρατεταμένη συμπίεση μεγάλης μάζας σκελετικών μυών επιφέρει αιμορραγία εντός των μυϊκών μαζών, διακοπή της αιματικής ροής, τοπική ισχαιμία μυών και νεύρων (μυονέκρωση) και καταστροφή σκελετικού μυϊκού ιστού (ραβδομυόλυση).

Τόσον οι τραυματισμοί από σύνθλιψη αλλά και άλλες τραυματικές ισχαιμίες, χαρακτηρίζονται από έναν φαύλο κύκλο ισχαιμίας, υποξίας, οιδήματος, και διαταραχές της μικροκυκλοφορίας.

Σε υποξικoύς ιστούς η ικανότητα του οργανισμού για τον έλεγχο των μολύνσεων και η ικανότητα για επούλωση είναι μειωμένα.

Επιπλέον ακόμη και η αποκατάσταση της αιμάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη επαναιμάτωσης

Όταν είναι πολύ σοβαροί, το ποσοστό επιπλοκών, σε αυτές τις καταστάσεις , όπως μόλυνση, μη-επούλωση των καταγμάτων και ακρωτηριασμοί φτάνει μέχρι και το 50%.

Πρόκειται για απειλητική για το άκρο και τη ζωή κατάσταση, όπου η πίεση διήθησης των ιστών είναι μικρότερη της ιστικής πιέσεως σε περιοχές με κλειστά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα την απώλεια της μικροκυκλοφορίας και τελικά τη νέκρωση μυϊκών και νευρικών ιστών.

Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η νέκρωση των ιστών θα οδηγήσει σε ραβδομυόλυση, κατόπιν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στον θάνατο.

Mπορεί να προκληθεί από κακώσεις υψηλής ενέργειας με κατάγματα, κακώσεις από σύνθλιψη, αγγειακές βλάβες και εγκαύματα. Ο ασθενής διαμαρτύρεται για έντονο άλγος - καυσαλγία, το οποίο δεν αποκρίνεται σε παυσίπονα, και για παραισθησία, μείωση της μυϊκής ισχύος, μέχρι και παράλυση του άκρου.

Κλινικά παρατηρούνται έντονο οίδημα και διαταραχές αισθητικότητας - κινητικότητας του άκρου.