Η ινομυαλγία (FM) ή το σύνδρομο ινομυαλγίας (FMS) είναι μια χρόνια διαταραχή πόνου.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκτεταμένο ή εντοπισμένο πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, δυσκαμψία, οίδημα και ευαισθησία.

Τα περισσότερα άτομα με ινομυαλγία βιώνουν συναισθήματα χρόνιας κόπωση, διαταραχές του ύπνου, πονοκεφάλους , άγχος και προβλήματα μνήμης ενώ ένα ποσοστό αναφέρει επίσης υψηλή υαισθησία σε θορύβους, φώτα, οσμές, και στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ο γυναικείος πληθυσμός φαίνεται να είναι ποιο ευαίσθητος στην Ινομυαλγία. Η σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών που εκδηλώνουν Ινομυαλγία είνια περίπου 9 προς 1.

Αποτελεί την δεύτερη πιο κοινή αιτία για την οποία ένα άτομο θα επισκεφθεί ένα ρευματολόγο, μετά από την αρθρίτιδα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 75% παραμένει αδιάγνωστο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ακριβής αιτιοπαθογένεια δεν είναι γνωστή ενώ συχνά δεν ανευρίσκεται καμία γνωστή αιτία.

Σημαντικές έρευνες έχουν καταδείξει μη-κανονικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών και της αυξητικής ορμόνης στον εγκέφαλο με αλλαγές στον τρόπο που το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος νωτιαίος μυελός και νεύρα) επεξεργάζονται τα μυνήματα του πόνου που μεταδίδονται σε όλο το σώμα.

Τα άτομα με ινομυαλγία μπορεί να έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη της κανονικής, συγκέντρωση της ουσίας Ρ, μίας χημικής ουσίας στον νωτιαίο υγρό που ενισχύει τα σήματα πόνου.

Πολλοί ασθενείς αποδίδουν την έναρξη της ινομυαλγίας σε ένα συγκεκριμένο τραυματισμό, ασθένεια, ή τραυματικό γεγονός.

Η κατάσταση δεν εξελίσσεται, και δεν προβάλει τα οστά, τις αρθρώσεις ή τους ιστούς, δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες μπορεί όμως, να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ασθενή

Ενας μεγάλος αριθμός ασθενών με Ινομυλαγία δυσκολεύονται αφάνταστα να βρούνε μια θεραπεία η οποία να είναι πραγματικά αποτελεσματική για τα συμπτώματα τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο μια θεραπευτική προσέγγιση να είναι σε θέση να αντιμετώπιση το μεγάλο εύρος των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την Ινομυαλγία, όπως είναι ο πόνος, η κόπωση, οι ημικρανίες, οι διαταραχές του ύπνου και οι εντερικές διαταραχές.

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Σε αρκετές σημαντικές μελέτες η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και την ευαισθησία και καταστέλλει την φλεγμονή και το οίδημα που σχετίζονται με την ινομυαλγία και άλλες χρόνιες διαταραχές πόνου.

Το Υβο πιθανά να είναι σε θέση να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις χρόνιες καταστάσεις πόνου, αν και η αιτιώδης σχέση μεταξύ της δραστηριότητας του εγκεφάλου, που μετράται με συστήματα απεικόνισης, και τον πόνο που βιώνουν οι ασθενείς δεν είναι πλήρως αποδεκτή.

Το Υβ οξυγόνο δεν έχει δοκιμαστεί ως πλήρη θεραπεία για την ινομυαλγία, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.

Αν και η θεραπεία με οξυγόνο υπό πίεση δυνατόν να παρέχει συμπτωματική ανακούφιση και βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου ,και η διάρκεια αυτών των αποτελεσμάτων να είναι πιθανά προσωρινή, εν τούτοις μεγάλος αριθμός ασθενών μετά την λήψη 10 - 15 θεραπειών Υπερβαρικού οξυγόνου παρουσίασαν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο, τα επώδυνα σημεία ελαττώθηκαν σημαντικά, ο ύπνος έγινε πιο φυσιολογικός, και γενικά το άτομο παρουσιάστηκε με καλύτερη ψυχική διάθεση.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!