ΚΕΝΤΡΟ
ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πέλλαπαις‚ 2
2057 - Στρόβολος

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Η αεριογόνος γάγγραινα, ή κλωστηριδιακή μυοσίτιδα ή μυονέκρωση, είναι μια σοβαρή και ραγδαία εξαπλούμενη λοίμωξη των μυών και των μαλακών ιστών η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ατόμου σε ελάχιστες ώρες.

Τα βακτήρια που την προκαλούν, με συνηθέστερο το Clostridium perfringens, πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε περιβάλλον με χαμηλή πίεση οξυγόνου, όπως είναι οι ιστοί με φτωχή αιματική κυκλοφορία (απόφραξη ή καταστροφή των αγγείων) και παράγουν υγρά και δηλητηριώδη αέρια (τοξίνες) τα οποία φλεγμαίνουν προκαλώντας Μυοσίτιδα ή νεκρώνουν τους υγιείς ιστούς προκαλώντας Μυονέκρωση.

Τα βακτήρια πού προκαλούν την νόσο μπορεί να προέρχονται από το έντερο, από μολυσμένα τρόφιμα, χειρουργικές τομές, από περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης , ή μπορεί να ευρίσκονται στο έδαφος μολύνοντας τραύματα και κατάγματα οστών.

Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη αναστολή της παραγωγής των τοξινών και στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξολόθρευση ή τουλάχιστον ελάττωση του πολλαπλασιασμού των μικροβίων που την παράγουν κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες των ιστών για επιβίωση, και θα ελαττώσει τις πιθανότητες απώλειας ιστού, ακρωτηριασμού.

Γάγγραινα Fournier

Eίναι μια σπάνια, προοδευτική νέκρωση των χιτώνων των έξω γεννητικών οργάνων και του περινέου

Οφείλεται σε αερόβιους και αναερόβιους οργανισμούς που δρουν συνεργιστικά και προκαλούν μια προοδευτική αποφρακτική ενδαρτηρίτιδα, αγγειακή θρόμβωση και γάγγραινα.

Η επακόλουθη ισχαιμία επιτρέπει παραπέρα προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς

H αντιμετώπιση της θα πρέπει να αρχίζει όσο πιο γρήγορα γίνεται και περιλαμβάνει, γενικά μέτρα, αντιβιοτική θεραπεία και χειρουργικό καθαρισμό των νεκρών ιστών.