Ποια τραύματα ονομάζουμε χρόνια ή προβληματικά ;

Σαν χρόνιο ή προβληματικό ορίζεται κάθε ανοικτό τραύμα το οποίο αποτυγχάνει να προχωρήσει μέσα από την συνήθη επουλωτική διαδικασία με αποτέλεσμα η ανατομική και λειτουργική ακεραιότητας στην περιοχή του τραύματος να μην αποκαθίστανται.

 

Ποιοι παράγοντες καθιστούν ένα τραύμα να είναι προβληματικό και κατά συνέπεια χρόνιο ?

Γενικοί Παράγοντες

Τοπικοί παράγοντες

Σακχαρώδης Διαβήτης

Υποξία(έλλειψη οξυγόνου)

Καρκίνος

Λοιμώξεις

Μεγάλη ηλικία

Ξένα σώματα

Θρεπτικά ελλείμματα

Αρτηριακή ανεπάρκεια

Αλκοολισμός

Φλεβική ανεπάρκεια

Ουραιμία

Τοπικές τοξίνες

Στεροειδή φάρμακα

Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Κάπνισμα

 

Από αυτούς οι πλέον κοινοί παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε ανεπαρκή επούλωση ενός τραύματος είναι η Υσχαιμία και η συνεπακόλουθη Yποξία και η Λοίμωξη.

Κατά τεκμήριο όλα τα χρόνια τραύματα είναι Υποξικά.

Ο μηχανισμός της επούλωσης ενός τραύματος εξαρτάται από το διαθέσιμο οξυγόνο στην περιοχή του τραύματος αλλά και την πίεση που έχει το οξυγόνο αυτό στην περιοχή άσχετα με την αιτιολογία που προκάλεσε το τραύμα.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης, και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί απαιτούνται τεράστιες ποσότητες οξυγόνου.

Η έλλειψη αυτών των ποσοτήτων οξυγόνου θα έχει σαν αποτέλεσμα το τραύμα να μην επουλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα , με τον κίνδυνο επιμόλυνσης να γίνεται μεγαλύτερος, και όχι σπάνια, μεγάλος αριθμός αυτών των ασθενών να καταλήγουν σε χειρουργικό ακρωτηριασμό του τραυματισμένου μέλους κάτι που παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που δυνατόν να μην επιτρέψει σε ένα τραύμα να επουλωθεί είναι οι διάφορες μολύνσεις.

Ένα τραύμα χωρίς καλή αιμάτωση και με ελάχιστο έως καθόλου οξυγόνο αποτελεί κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη διαφόρων επικίνδυνων , πολύ συχνά ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, μικροβίων την ίδια στιγμή που η έλλειψη του πολύτιμου αυτού αερίου, δηλαδή του οξυγόνου, εξασθενίζει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού απέναντι στην εισβολή αυτών των μικροβίων.

Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να αφορούν τους ιστούς, δηλαδή τα μαλακά μόρια αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις τα οστά της περιοχής, και στην περίπτωση αυτή μιλάμε

Παρουσίαση περιστατικών

1 2 4 nextgen gallery lightbox not workingby VisualLightBox.com v6.1

για μία εξαιρετικά, δύσκολη να αντιμετωπιστεί κατάσταση, που ονομάζεται οστεομυελίτιδα και που από μόνη της δυνατόν να οδηγήσει στο μη επιθυμητό άσχημο αποτέλεσμα που είναι ο ακρωτηριασμός αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

Όπως και στον μηχανισμό της επούλωσης, η καταπολέμηση των μικροβίων αλλά και η δράση ορισμένων αντιβιοτικών, απαιτούν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου.

Πως μπορεί το Υπερβαρικό οξυγόνο να βοηθήσει και πως μπορεί να αναστρέψει αυτές τις δύο καταστάσεις ?

Η αξία της Υπερβαρικής Ο2θεραπείας στην θεραπεία των Υποξικών και ισχαιμικών τραυμάτων, στα οποία η τοπική τάση του Ο2 είναι μικρότερη της ιδανικής που απαιτείται για επούλωση, (τουλάχιστον 40mmHg) έχει αποδειχθεί πλήρως και σήμερα αποτελεί ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα στις παραδοσιακές θεραπευτικές φροντίδες του τραύματος.

Η λήψη 100% οξυγόνου υπό πίεση, θαλάμους είναι σε θέση να αναστρέψει τους δύο αυτούς σημαντικούς παράγοντες που αποτρέπουν κάποια τραύματα να επουλωθούν.

Οι μεγαλύτερες, σε σχέση με την Ατμοσφαιρική , πιέσεις που εφαρμόζονται κατά την διαδικασία πρόσληψης οξυγόνου μέσα στον θάλαμο, θα οδηγήσουν τον οργανισμό σε μια κατάσταση αφθονίας σε οξυγόνο από το οξυγόνο που θα διαλυθεί στο πλάσμα δηλαδή στο υγρό στοιχείο του αίματος και που θα είναι μία άλλη πηγή οξυγόνου στον οργανισμό που δεν έχει καμία σχέση με την συνηθισμένη πηγή που είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και η Αιμοσφαιρίνη.

Στην νέα αυτή κατάσταση ο οργανισμός σταματά να έχει την ανάγκη του οξυγόνου που μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμοσφαιρίνη, και που δυνατόν να παρουσιάζουν πρόβλημα ως προς την ποσότητα τους ή την ικανότητα τους να φθάνουν στην περιοχή του τραύματος, και αρχίζει να κάνει χρήση της καινούργιας πηγής οξυγόνου που είναι το πλάσμα.

Η καινούργια αυτή πηγή οξυγόνου, έχοντας πολύ μεγαλύτερη (μέχρι και 10 φορές) πίεση από την συνήθη, θα κατευθυνθεί και θα φτάσει πολύ πιο εύκολα στις υποξικές περιοχές και κυρίως την περιοχή τραύματος. Επιπλέον το πλάσμα σαν υγρό που είναι, μπορεί να φθάσει πιο εύκολα στην περιοχή του τραύματος, μεταφέροντας το καινούργιο Ο2 που είναι μέσα σε αυτό, εκεί που τα ερυθρά αιμοσφαίρια αδυνατούν να φθάσουν είτε λόγω της κακής κατάστασης των αγγείων του ασθενή είτε λόγω της κακής λειτουργίας της αιμοσφαιρίνης.

Η αποκατάσταση του αναγκαίου, στην περιοχή του τραύματος, οξυγόνου, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των μηχανισμών εκείνων που συνδέονται άμεσα με την επούλωση θα υποβοηθήσει σε συνεργασία. με τα αντιβιοτικά, την καταπολέμηση των διαφόρων μικροβίων , με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων που θα έχει το τραύμα να επουλωθεί.

Σε ποια κυρίως είδη προβληματικών τραυμάτων συνιστάται την χρήση του Υπερβαικού Οξυγόνου ?

Γενικά το Υβο ενδείκνυται για την θεραπεία όλων των μορφών Προβληματικών τραυμάτων όταν η αιτία είναι αποδειγμένα η έλλειψη οξυγόνου και ή οι διάφορες μολύνσεις που δυνατόν να συνυπάρχουν ειδικότερα όμως σε ασθενείς στους οποίους είναι παρόντες ένας ή περισσότεροι από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω και που οι πιθανότητες ένα τραύμα, σε αυτούς τους ασθενείς να γίνει στο τέλος προβληματικό, είναι πολύ μεγάλες.

Τύποι τραυμάτων στα οποία το Υβο έχει αποδείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα είναι:

Τα τραύματα που παρουσιάζουν οι Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη γνωστά με την ονομασία Διαβητικά πόδια, τα Αρτηριακά έλκη, τά Φλεβικά έλκη τα Eλκη από κατακλίσεις κυρίως όταν είναι μολυσμένα με ανθεκτικά μικρόβια, τα τραύματα τα οποία εμφανίζονται σε ασθενείς με καρκίνο μετά από ακτινοβολία και είναι γνωστά με την ονομασία Ραδιονεκρώσεις, και τέλος οι Νεκρωτικές λοιμώξεις των μαλακών ιστών.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!