ΚΕΝΤΡΟ
ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πέλλαπαις‚ 2
2057 - Στρόβολος

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Αθροιστικη Κεφαλαλγια

Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο. ’νθρωποι που τον έχουν βιώσει λένε πως η ένταση του πόνου στην αθροιστική κεφαλαλγία είναι πολύ μεγάλη, δυνατότερη από οποιονδήποτε άλλο πόνο έχουν νιώσει, πραγματικά ανυπόφορη.

Συμπτωματολογια

O πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα.

Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή καταρροή στο ρουθούνι από την πλευρά του πόνου ή και κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πάντα πλευρά.

Όταν ο πονοκέφαλος είναι αθροιστική κεφαλαλγία, χαρακτηριστικό είναι ότι ο άνθρωπος που την έχει νιώθει πολύ έντονο ως ανυπόφορο πόνο, που κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι αισθάνονται "σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι του έξω".

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους που οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πιθανότερα θα πηγαινοέρχεται νευρικά, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο.

Μερικοί άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία επίσης αναφέρουν εμέτους ή ερυγές (ρεψίματα) πριν ή και κατά την διάρκεια της κρίσης.

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, που διάρκεια έχουν συνήθως μερικές εβδομάδες ως λίγους μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια, μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων.

Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι πολλές φορές η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, συχνά μέσα στον ύπνο, "σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι".

Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερεις κρίσεις κάθε μέρα.

Ημικρανιες

Οι ημικρανίες είναι μια ενόχληση που κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους και οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν ένα μακρύ ιστορικό.

Μια ημικρανία είναι μια πολύ σοβαρή και επώδυνη κεφαλαλγία .

Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας ροή του αίματος μπορεί να μειωθεί έως και 36%, κάτι που στην συνέχεια προκαλεί έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς και αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές αυτές στην χημεία του εγκεφάλου διαστέλλει , τα αιμοφόρα αγγεία τα κάτι που μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο.

Συχνά πριν από μια ημικρανία προηγούνται ή η κρίση συνοδεύεται από αισθητικά προειδοποιητικά σημάδια, όπως λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, ναυτία, έμετος, και αυξημένη ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Ο βασανιστικός πόνο που ημικρανίες φέρνουν μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμα και ημέρες.