Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ποικίλα και μάλλον ασαφή, γι' αυτό και ονομάζεται σύνδρομο (στην ιατρική η συγκεκριμένη λέξη περιγράφει συνήθως έ να σύνολο συμπτωμάτων που είναι λίγο γενικά και συγκεχυμένα).

 

Παρ' όλα αυτά, αφορά περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανούς -κάποιες εκτιμήσεις υπολογίζουν και περισσότερους- και είναι η αιτία για την κούραση, την ατονία, τους πόνους, την έλλειψη διάθεσης και πολλές άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως.

Ο λόγος για το σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης -γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή "αόρατη νόσος"-, που έχει περιγραφεί τα τελευταία χρόνια και περιγράφεται σαν μια εξουθενωτική κατάσταση κατά την διάρκεια της οποίας το άτομο αισθάνεται κουρασμένο όλη την ημέρα.

Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ανευρίσκονται άλλες, σαφής, παθολογικές καταστάσεις ή εργαστηριακές εξετάσεις που να δικαιολογούν την μεγάλη και εξουθενωτική κόπωση.

Πώς συμβαίνει ?

Κατά καιρούς το σύνδρομο έχει αποδοθεί σε διάφορες αιτίες, που όμως με την πάροδο του χρόνου έχουν όμως απορριφθεί.

Τα τελευταία χρόνια σχετικές μελέτες θέλουν το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης να είναι ένα πρόβλημα άνισης ισορροπίας του σακχάρου μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος η οποία συνήθως προκύπτει από χρόνιους στρεσογόνους σωματικούς , νοητικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες.

  • Ο εγκέφαλος δεν προσλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα ζαχάρου κάτι που σημαίνει ότι δεν παράγει αρκετή ενέργεια κάτι που εξηγεί την " θολότητα" του.
  • Το σώμα σε αντίθεση με τον εγκέφαλο παίρνει μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου η οποία ευνοεί την εμφάνιση και διατήρηση της φλεγμονής, τους αρθρικούς πόνους , την Ινομυαλγία και τα άλλα συμπτώματα.

Τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης τυπικά έχουν δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κούραση εξασθένισης που επιμένει (για περισσότερο από 6 μήνες) και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο και η οποία δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία (π.χ. υποθυρεοειδισμός, διαβήτης, σιδηροπενική αναιμία, καρδιολογικά προβλήματα
  • "Ομιχλώδης εγκέφαλος¨ Αίσθημα θάμπους ή θολότητας στο κεφάλι.
  • Ανεξήγητοι πόνοι στις αρθρώσεις ή τους μυς (Ινομυαλγία)
  • Χρόνιες λοιμώξεις: Candida, νόσου του Lyme, ή παράσιτα Αυτοάνοσες ασθένειες όπως Λύκος, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή σύνδρομο του Sjogren
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Χρόνιες πνευμονικές παθήσεις
  • Πονοκέφαλους - Ημικρανίας

Το υπερβαρικό οξυγόνο

τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης βασιζόμενη στις ιδιαίτερες ιδιότητες που έχει το οξυγόνο υπό πίεση και που είναι:

Η παραγωγή ενέργειας:

Οξυγόνο + Σάκχαρο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο. Περισσότερη ενέργεια, σημαίνει λιγότερη κούραση.

Η Μείωση του στρες:

Περισσότερη ενέργεια επιτρέπει στο σώμα να λειτουργεί πιο αρμονικά με αποτέλεσμα λιγότερο στρέςς.

Καταπολέμηση της χρόνιας Φλεγμονής :

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία διεγείρει μία αντι-φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των ελευθέρων ριζών και των φλεγμονωδών κυτοκινών που οδηγούν στην εμφάνιση της ινομυαλγία και του πόνου στις αρθρώσεις.

Χρόνιες λοιμώξεις:

Χρόνιες " λανθάνουσες" ή " κρυμμένες" λοιμώξεις όπως Candida, η νόσος του Lyme ή παράσιτα αποτελούν ένα σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα για το ανθρώπινο σώμα.
Το υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των παθογόνων μικρόβια τονώνοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!