Το Σύνδρομο σύνθλιψης εμφανίζεται όταν σημαντικά τμήματα του σώματος υποβάλλονται σε δύναμη σύνθλιψης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο

Οι συνθλίψεις συμβαίνουν όταν οι ιστοί του σώματος , τραυματίζονται σοβαρά, όπως σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πτώσεις, σεισμούς, εκρήξεις, εργατικά ατυχήματα και τραύματα από πυροβολισμούς.

Οι τραυματισμοί αυτοί συχνά συμβαίνουν στα άκρα.

Η παρατεταμένη συμπίεση μεγάλης μάζας σκελετικών μυών επιφέρει αιμορραγία εντός των μυϊκών μαζών, διακοπή της αιματικής ροής, τοπική ισχαιμία μυών και νεύρων (μυονέκρωση) και καταστροφή σκελετικού μυϊκού ιστού (ραβδομυόλυση).

Όταν είναι σοβαροί, το ποσοστό επιπλοκών όπως μόλυνση, μη-επούλωση των καταγμάτων και των ακρωτηριασμών κυμαίνονται μέχρι 50%.

Τόσον οι τραυματισμοί από σύνθλιψη αλλά και άλλες τραυματικές ισχιμίες, χαρακτηρίζονται από έναν φαύλο κύκλο ισχαιμία, υποξία, οίδημα, διαταραχές της μικροκυκλοφορίας και από μία δευτεροβάθμια στα όρια ιστού που έχει πληγεί.

Σε υποξικoύς ιστούς η ικανότητα του οργανισμού για τον έλεγχο των μολύνσεων και η ικανότητα για επούλωση είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μόλυνσης και μη επούλωσης των πληγών να είναι μεγαλύτερος από άλλα είδη τραυματισμών.

Επιπλέον η αποκατάσταση της αιμάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη επαναιμάτωσης

Αντιμετώπιση

Σχάσεις των απονευρώσεων για την ελάττωση της μυϊκής βλάβης από σύνδρομο διαμερίσματος που πρέπει να γίνονται νωρίς.

Ακρωτηριασμός σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του συνδρόμου, ωστόσο όμως μπορεί να καταστεί απαραίτητος σε σοβαρές κακώσεις όταν το μέλος δεν μπορεί να διασωθεί.

Το επίπεδο του ακρωτηριασμού επιλέγεται ανάλογα με την έκταση της κάκωσης του μέλους.

Η επέμβαση αυτή είναι υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης.

Οφέλη Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας

Όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση μαζί με αντιβιοτικά, το υπερβαρικό οξυγόνο (HbO2) είναι σε θέση να μειώσει τις σοβαρές επιπλοκές από σοβαρούς τραυματισμούς.

Στόχος μας για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι να αντιμετωπιστεί η ισχαιμία, να ανασταλεί η καταστροφή του σκελετικού μυϊκού ιστού (ραβδομυόλυσης), να μειωθεί το οίδημα των τραυματισμένων μυών και οι κινητικές διαταραχές, να αντιμετωπιστεί η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος.

Η θεραπεία μέσα στον θάλαμο αυξάνει την παροχή οξυγόνου στους τραυματισμένους ιστούς, ελαττώνει το πρήξιμο προλαβαίνει τις βλάβες από το Συνδρομο επαναιμάτωσης, επιταχύνει την οριοθέτηση των μη βιώσιμο ιστών και παρέχει ένα βελτιωμένο περιβάλλον, αρχικά για τον περιορισμό του μεγέθους της χειρουργικής επέμβασης και κατόπιν για την ενίσχυση του μηχανισμού της επούλωση και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Οι αυξημένες τάσεις του οξυγόνου στους υποξικούς ιστούς θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και των πιθανών βλαβών σε παρακείμενους μη εμπλεκόμενους στον αρχικό τραυματισμό ιστούς, θα επιτρέψουν την επούλωση, μειώνοντας έτσι το ποσοστό επιπλοκών και το κόστος της διαχείρισης.

Το σύνδρομο σύνθλιψης αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση υποξίας, η οποία παρουσιάζει ένα ψηλό ποσοστό υποτροπών, που ανέρχεται μέχρι και το 50% των συνολικών περιπτωσεων, με πιο σοβαρή την ανάγκη ηια ακρωτηριασμό του τραυματισμένου μέλους.

Ακόμη και μετά από κάποιο ακρωτηριασμό , το υπερβαρικό οξυγόνο έχει την θέση του στην θεραπευτική αντιμετώπιση του κολοβώματος , αφού οι ιδιότητες του οξυγόνου υπό πίεση θα αυξήσουν τις πιθανότητες αλλά και τον χρόνο επούλωσης του ακρωτηριασμένου μέλους.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!