Το σύνθετο περιφερειακό σύνδρομο πόνου (complex regional pain syndrome - CRPS) ή Σύνδρομο αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας (Rsd) είναι μία ασυνήθιστη μορφή χρόνιου πόνου, ένα μυστηριώδες σύνδρομο που προκαλεί αφόρητους πόνους στους ασθενείς προβληματίζει τους γιατρούς και τους ερευνητές οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα την αιτία του και το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του κεντρικού ή περιφερειακού νευρικού συστήματος.

 

Χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση έντονου πόνου, συνήθως στο ένα χέρι ή πόδι, με αίσθημα καύσου (κάψιμο), οίδημα (πρήξιμο), κοκκίνισμα και υπερευαισθησία στην αφή και στο κρύο.

Άλλα συμπτώματα είναι οι αλλαγές στο χρώμα και στη θερμοκρασία του δέρματος (το πονεμένο άκρο άλλοτε ιδρώνει και άλλοτε είναι παγωμένο), καθώς και στην υφή του (μπορεί να γίνει λεπτό ή να λάμπει στην περιοχή του πόνου) καθώς και κάποιος βαθμός οιδήματος και ακαμψίας στις πληγείσες αρθρώσεις

Μερικές φορές εκδηλώνεται έπειτα από έναν τραυματισμό, εγχείρηση, εγκεφαλικό ή έμφραγμα, αλλά ο πόνος που προκαλεί είναι δυσανάλογος σε σύγκριση με τη σοβαρότητα του αρχικού προβλήματος, ενώ συχνά εκδηλώνεται δίχως να υπάρχει ανάλογο ιστορικό.

"Μπορεί κάποιος να πάθει ένα διάστρεμμα ή απλώς να στραβοπατήσει όπως περπατάει στο δρόμο και σύντομα να νιώθει αφόρητους πόνους, που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπεία".

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, αλλά σαφώς εμπεριέχει διαταραχή του νευρικού συστήματος, αφού τα νεύρα στέλνουν μονίμως μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο και ο ασθενής δεν μπορεί να ησυχάσει στιγμή.

Ο πόνος έχει την τάση να επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα του σώματος, ενώ η έντασή του είναι τέτοια ώστε στην Κλίμακα Πόνου McGill (είναι μία κλίμακα μέτρησης του πόνου) λαμβάνει από τους ασθενείς βαθμολογία 42 στα 50 - υψηλότερη από τον πόνο του τοκετού και τον ακρωτηριασμό.

Το σύνδρομο μπορεί να το εκδηλώσουν άτομα κάθε ηλικίας (έχει διαγνωστεί ακόμα και σε παιδιά ηλικίας μόλις 2 ετών, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τετραπλάσιες από τους άντρες.

Για την αντιμετώπισή του δοκιμάζονται διάφορες θεραπείες, με ποικίλα επίπεδα επιτυχίας, όπως φαρμακευτικές θεραπείες από το στόμα, ενδομυϊκές εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (μπότοξ), διεγέρτες στη σπονδυλική στήλη και διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας και ύπνωσης.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

έχει αποδείξει ότι είναι μια πολύ βιώσιμη επιλογή για τη θεραπεία της αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας (RSD).

Πολλά άρθρα στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν δείξει μείωση του πόνου και του οιδήματος που σχετίζεται με την νόσο και επιστροφή της λειτουργικότητας χρησιμοποιώντας υπερβαρικό οξυγόνο.

Το καλύτερο από όλα για τους ασθενείς είναι ότι, αυτό επιτυγχάνεται χωρίς την ανάγκη για επώδυνες ενέσεις, ναρκωτικά, ή χειρουργικά εμφυτεύματα για τη διαχείρισης του πόνου.

Οι περισσότεροι πάσχοντες από το σύνδρομο μετά τις πρώτες θεραπείες είναι σε θέση να έχουν ένα πλήρη νυχτερινό ύπνο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Στη συνέχεια παρατηρείται μειωμένη ανάγκη για τα ναρκωτικά, βελτίωση της σκέψης, και σημαντική μείωση της κατάθλιψης.

Το οίδημα των μελών που έχουν προσβληθεί από την νόσο χέρι ή πόδι μειώνεται και είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη φυσικοθεραπεία η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της μυϊκής ισχύος.

Με το τέλος της θεραπείας πολλοί ασθενείς ήταν σε θέση να επιστρέψουν σε μια πιο ευτυχισμένη και πιο παραγωγική ζωή, ενώ αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν και στην προηγούμενη εργασία τους.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!