Η ακτινοβολία η οποία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, δεν στοχεύει μόνο τον όγκο αλλά και τους γύρω από αυτόν φυσιολογικούς ιστούς.

 

Το αποτέλεσμα είναι συχνά η καταστροφή των φυσιολογικών κυττάρων και αγγείων , και η εμφάνιση ισχαιμίας και η νέκρωσης στην ακτινοβολημένη περιοχή. Οι βλάβες από ακτινοβολία αφορούν τόσο τα οστά όσον και τους και τους μαλακούς ιστούς, μπορούν να παρουσιαστούν οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως εμφανίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Ακτινοβολία για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει Αιμορραγική κυστίτιδα ενώ ακτινοβολία στα έντερα δυνατόν να προκαλέσει Mετακτινική εντερίτιδα και πρωκτίτιδα.

Στη τυπική τους μορφή οι μετακτινικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως γύρω στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση της θεραπείας αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανισθούν και αρκετά χρόνια πιο μετά.

Οι βλάβες αυτές είναι συνήθως πολύ ανθεκτικές στην συνήθη θεραπεία και αποτελούν μία από τις πλέον σαφείς ενδείξεις χρήσης του Υβο. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στην θεραπεία αυτών των βλαβών και είναι το μόνο το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναστροφή του υποξικού περιβάλλοντος. Η χορήγηση οξυγόνου υπό πίεση, σε αυτούς τους ασθενείς, επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να φθάσει στην περιοχή της βλάβης με αποτέλεσμα των σχηματισμό νέων αγγείων και την επούλωση των τραυμάτων.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΓΝΑΘΟΥ

Η νέκρωση, κυρίως της κάτω γνάθου, αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή όταν η θεραπευτική ακτινοβολία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση καρκίνων στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού.
Οφείλεται στην ισχαιμία και την υποξία που παρατηρείται με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανισορροπία μεταξύ της καταστροφής των κυττάρων και την αναπαραγωγή τους καθώς επίσης και ανάμεσα στην καταστροφή και την σύνθεση και εναπόθεση κολλαγόνου.

Το υπερβαρικό οξυγόνο

σε συνδυασμό με τη χειρουργική αντιμετώπιση και την αντιβιοτική θεραπεία έχει να επιδείξει μια σαφή αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων αγγείων , στον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων κυρίως στους ασθενείς εκείνους που απαιτείται, σαν μέρος της θεραπείας, η εξαγωγή οδόντων.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ακτινοβολία προσβάλει μόνο το δέρμα και του μύες χωρίς την προσβολή οστού.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πόνο ενώ η νέκρωση των ιστών θα οδηγήσει στην εμφάνιση πληγών που δύσκολα επουλώνονται με την συνήθη θεραπεία.

Όπως και σε άλλα χρόνια τραύματα, το Υπερβαρικό οξυγόνο είναι σε θέση να προκαλέσει την ανάπτυξη λειτουργικών μικρών αγγείων στην περιοχή, και να δημιουργήσει περιβάλλον πολύ πιο ευνοικό για την επούλωση αυτών των τραυμάτων.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Εμφανίζεται μετά από ακτινοβολία για την αντιμετώπιση νεοπλασμάτων, όπως o καρκίνος της μήτρας του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του εντέρου. Τα συμτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της θεραπείας, αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά από 3 - 6 μήνες μέχρι και χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία.

Η κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η δημιουργία σοβαρού ερεθισμού (φλεγμονής) στο τοίχωμα του εντέρου και της κύστεως από την δράση της ακτινοβολίας.

Πολύ συχνά η φλεγμονή επιδεινώνεται από την συνύπαρξη μικροβιακής λοίμωξης.

Λόγω του ερεθισμού του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου και της κύστεως εμφανίζεται αίμα στα ούρα και στα κόπρανα, δυσκολία έως και αδυναμία ουρήσεως, αλλά το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο έντονος, συνεχής πόνος.

ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΤΙΚΗ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ

Συχνή επιπλοκή στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, χαρακτηρίζεται από αιμορραγία, διάρροια, ακράτεια και πόνο. Η αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων, πολλές φορές όμως οι ασθενείς καταλήγουν στο χειρουργείο.

Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΗΒΟ) έχει αλλάξει δραματικά την αντιμετώπιση και την εξέλιξη των νοσημάτων αυτών. Η αντιμετώπιση της ακτινικής κυστίτιδος έχει ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν στο 98% των περιπτώσεων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 30 - 40 ημέρες. H ταχύτερη έναρξη της θεραπείας έχει και τα ταχύτερα και εντυπωσιακότερα αποτελέσματα

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!