ΚΕΝΤΡΟ
ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πέλλαπαις‚ 2
2057 - Στρόβολος

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

about us

Η ακτινοβολία η οποία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, δεν στοχεύει μόνο τον όγκο αλλά και τους γύρω από αυτόν φυσιολογικούς ιστούς.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά η καταστροφή των φυσιολογικών κυττάρων και αγγείων , και η εμφάνιση ισχαιμίας και/ή νέκρωσης στην ακτινοβολημένη περιοχή.

Οι βλάβες από ακτινοβολία αφορούν τόσο τα οστά όσον και τους μαλακούς ιστούς, μπορούν να παρουσιαστούν οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως εμφανίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Στη τυπική τους μορφή οι μετακτινικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως γύρω στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση της θεραπείας αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανισθούν και αρκετά χρόνια πιο μετά.

Είναι συνήθως πολύ ανθεκτικές στην συνήθη θεραπεία και αποτελούν μία από τις πλέον σαφείς ενδείξεις χρήσης του Υβ οξυγόνου.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ακτινοβολία προσβάλει μόνο το δέρμα και του μύες χωρίς την προσβολή οστού.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πόνο ενώ η νέκρωση των ιστών θα οδηγήσει στην εμφάνιση πληγών που δύσκολα επουλώνονται με την συνήθη θεραπεία.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΓΝΑΘΟΥ

Η νέκρωση, κυρίως της κάτω γνάθου, αποτελεί συχνή επιπλοκή εφαρμογής θεραπευτικής ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση καρκίνων στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού.

Οφείλεται στην ισχαιμία και την υποξία που δυνατόν να προκληθεί στην περιοχή, σαν αποτέλεσμα της καταστροφής, των γύρω από τον όγκο φυσιολογικών ανατομικών στοιχείων με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ανισορροπία μεταξύ της καταστροφής και της αναπαραγωγής των κυττάρων καθώς επίσης και ανάμεσα στην καταστροφή και την σύνθεση και εναπόθεση κολλαγόνου.

ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Εμφανίζεται μετά από ακτινοβολία για την αντιμετώπιση νεοπλασμάτων, όπως o καρκίνος της μήτρας του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Τα συμτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της θεραπείας, αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά από 3 - 6 μήνες μέχρι και χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία.

Η κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η δημιουργία σοβαρού ερεθισμού (φλεγμονής) στο τοίχωμα του εντέρου και της κύστεως από την δράση της ακτινοβολίας.

Πολύ συχνά η φλεγμονή επιδεινώνεται από την συνύπαρξη μικροβιακής λοίμωξης.

Λόγω του ερεθισμού του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου και της κύστεως εμφανίζεται αίμα στα ούρα και στα κόπρανα, δυσκολία έως και αδυναμία ουρήσεως, αλλά το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο έντονος και συνεχής πόνος.

ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΚΗ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ-ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Συχνή επιπλοκή στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, χαρακτηρίζεται από αιμορραγία, διάρροια, ακράτεια και πόνο.