Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει

Τα εγκεφαλικά κύτταρα και οι ιστοί που στερούνται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: To Iισχαιμικά και τα αιμορραγικά.

Στο ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων, ένας θρόμβος αίματος αποφράσσει κάποιο από τα αγγεία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα .

Σε αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα σπασμένο αγγείο διαταράσσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Όποια και αν είναι η αιτία, τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν ξαφνική ζαλάδα, θολή ή διπλή όραση, σοβαρή κεφαλαλγία, έμετο, αλλοιωμένη συνείδηση, και μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος.

Όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν ένα κοινό. Την ελάττωση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο.

Σε ποιό βαθμό ένα άτομο θα επανέλθει, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα έχει επανα- εγκατασταθεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, την ποσότητα του βεβλαμένου εγκεφαλικού ιστού και την τοποθεσία της βλάβης μέσα στον εγκέφαλο.

Κατά την διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ιστός ο οποίος δεν προσλαμβάνει οξυγόνο δυνατόν να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη αλλά όχι στο σύνολο του.

Μέρος του βλαμμένου ιστού μπορεί απλά νε ευρίσκεται σε μία αδρανή κατάσταση. Η ροή του αίματος και το οξυγόνου στην περιοχή αυτή, μπορεί να είναι ικανή να διατηρήσει τα κύτταρα ζωντανά, αλλά δεν είναι αρκετή έτσι που να επιτρέψει σε αυτά να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να εκτελέσουν τις λειτουργίες για τις οποίες είναι προορισμένα. και για αυτό τον λόγο ονομάζονται "Αδρανή ή κοιμώμενα κύτταρα"

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα στην θεραπευτική αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου με την προσδοκία ότι η αύξηση του οξυγονωμένου αίματος στον εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της έκτασης της βλάβης , που οφείλεται στο οίδημα και την ανεπαρκή παροχή αίματος, και, ενδεχομένως, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο το άτομο στην πιο γρήγορη αποκατάσταση επαναφορά και του ασθενή.

Το όφελος από τη χορήγηση υπερβαρικού οξυγόνου σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πιθανόν να προκύπτει από την ικανότητά του να ενισχύει τον μεταβολισμό των λεγόμενων "αδρανών νευρικών κύτταρων", καθώς και την ικανότητα του να αυξάνει την παροχής οξυγόνου σε αυτά τα κύτταρα που περιβάλλουν την περιοχή της μέγιστης ζημιάς.

Σε παρόμοια ιατρική βάση το Υβο χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ενδοκρανιακό απόστημα και οξεία τραυματική ισχαιμία

Για τα άτομα που επιβίωσαν από κάποιο εγκεφαλικό, το Υβ Οξυγόνο:

  • Ελαττώνει το οίδημα στον εγκέφαλο
  • Eπαναδραστιροποιεί τους νευρώνες που ευρίσκονται σε αδρανή κατάσταση
  • Προκαλεί την δημιουργία νέων αγγείων
  • Προλαβαίνει τον επιπλέον θάνατο κυττάρων
  • Αποκαθιστά την πλαστικότητα του εγκεφάλου

και οδηγεί σε βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή με την μελέτη της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι το Υβ οξυγόνο επιτρέπει την απελευθέρωση βλαστοκυτάρων απο τον μυελό των οστών στην κυκλοφορία και από εδώ σε όλο το σώμα.

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή τα θεαματικά αποτελέσματα που παρατηρούνται σε δύτες με εγκεφαλικά επεισόδια , η Υβ Οξυγονοθεραπεία άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλες μορφές εγκεφαλικών επεισοδίων με πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το καλό αποτέλεσμα και το μέγεθος της επαναφοράς του ασθενή θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της βλάβης, τον χρόνο που έχει περάσει από την ημέρα του επεισοδίου, την περιοχή της βλάβης, το είδος της βλάβης, και τέλος κατα πόσον ο ασθενής έλαβε θρομβολυτική θεραπεία ή όχι.

Αν και επί του παρόντος, τα κλινικά στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι αρκετά για να καθιερώσουν το Υβο σαν μία συνήθη θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδια,τα σημερινά υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι οι πιθανότητες ένα άτομο με εγκεφαλικό να βελτιώσει την γενική του νευρολογική κατάσταση παραμένουν ψηλές άσχετα με τα χρόνια που έχουν περάσει από επεισόδιο.

Εχει παρατηρηθεί ότι, ακόμη και μία συνεδρία με Υβ Οξυγόνο, οδηγεί σε αύξηση της αιματικής ροής στην " Αδρανή" περιοχή γύρω από την βλάβη.

 

Στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας, συμπληρώνοντας την φόρμα.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κοινοποιήστε

Your message was successfully sent!