Πελλαπαις 2 - 2057 Στρόβολος - Λευκωσία - ΚΥΠΡΟΣ
ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΟ
ΑΠΟΣΤΗΜΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ-ΑΙΤΙΕΣ

30 χρόνια εμπειρίας

Με τον όρο εγκεφαλικό απόστημα αναφερόμαστε στην συλλογή πύου μέσα στον εγκεφαλικό ιστό.

Πρόκειται ασυνήθεις, σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις οι οποίες στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζονται από πονοκεφάλους (σε ποσοστό 70-90%), χαμηλό πυρετό, ναυτία , έμετο, και νευρολογικές εκδηλώσεις όπως είναι ή Αυχενική δυσκαμψία.

Περιλαμβάνουν το απόστημα του εγκεφάλου και τα "Υποσκληρίδιο" και "Επισκληρίδιο εμπύημα" και ταξινομούνται σύμφωνα με την ανατομική θέση ή τον αιτιολογικό παράγοντα.

Σε αυτό το άρθρο ο όρος εγκεφαλικό απόστημα χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει όλους τους τύπους ενδοκρανιακών αποστημάτων

Ανάλογα με τη θέση του αποστήματος, τη σοβαρότητα της φλεγμονής και του οιδήματος , και την πίεση που εξασκεί πάνω στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ήπια ή σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, κώμα ή θάνατο.

Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του AIDS, η συχνότητα των αποστημάτων του εγκεφάλου υπολογίστηκε ότι αντιστοιχούσε σε 1 ανά 10.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία ή 1500-2500 περιπτώσεις ετησίως.

Η εμφάνιση του αποστήματος του εγκεφάλου σε ασθενείς με AIDS είναι υψηλότερος, οπότε ο συνολικός ρυθμός έχει αυξηθεί.

Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου και του κρανίου μπορούν να προκληθούν από διάφορα βακτήρια, που υπάρχουν μέσα στο σώμα, μετά από την επέκταση λοιμώξεων από τα δόντια

      

ή τις παραρρίνιες κοιλότητες ή την επέκταση τους από οξέα ή χρόνια τραύματα ή ακόμη να προκληθούν από ξένα σώματα.

Η συχνότητα των εγκεφαλικών αποστημάτων που οφείλονται σε Μήκυτες αυξήθηκε λόγω της συχνής χορήγησης αντιμικροβιακών φαρμάκων ευρέως φάσματος, ανοσοκατασταλτικών παραγόντων και κορτικοστεροειδών.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση.

Με την εισαγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των μελετών απεικόνισης, όπως η CT ανίχνευση και η μαγνητική τομογραφία, ο ρυθμός θνησιμότητας μειώθηκε σε λιγότερο από 5-15%.

Η απόφαση για το είδος της χορηγούμενης θεραπείας, εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του αποστήματος

Μικρά αποστήματα ανταποκρίνονται καλά στην αντιβιοτική θεραπεία την ίδια στιγμή που τα μεγαλύτερα απαιτούν χειρουργική διάνοιξη και καθαρισμό

Τα παιδιά με συγγενή καρδιακή νόσο και τα άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω χρόνιας νόσου, καρκίνου, HIV, AIDS ή λόγω της λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση οργάνων αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.

  1. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες που διαθέτει το Οξυγόνο υπό πίεση, το καθιστούν μία από τις πλέον αποτεσλαντικές και ασφαλείς θεραπείες, κυρίως στα παιδιά αλλά και σε ασθενείς με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό

Πλεονεκτήματα Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας

Tα βακτήρια που εμπλέκονται στην παθογένεια του εγκεφαλικού αποστήματος είναι κυρίως αναερόβια, κάτι που σημαίνει ότι ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με χαμηλή περιεκτηκότηα σε οξυγόνο.

  • Αντίθετα σε υπερβαρικό περιβάλλον, η αφθονία σε οξυγόνο, αναστέλλει την αναπαραγωγή τους, παρεμποδίζει την εξάπλωση τους και ελαττώνει δραματικά την απελευθέρωση βλαπτικών τοξινών.
  • Το οξυγόνο υπό πίεση ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτηρίδια και άλλους μικροβιακούς οργανισμούς και ενισχύει την δράση των αντιβιοτικών
  • Συμβάλει στη δραματική μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλο.


Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν πρόκειται για πολλαπλά αποστήματα ή όταν αυτά είναι σε βαθιές ή δεσπόζουσες ανατομικές θέσεις ή όταν πρόκειται για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς όταν η λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται καλά στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση και τα αντιβιοτικά.

Οι οδηγίες του UHMS (Undersea & Hyperbaric Medical Society) συνιστούν ημερήσια θεραπεία ή δύο φορές ημερησίως για 60-90 λεπτά σε απόλυτη πίεση 2,0-2,5(ATA) ατμόσφαιρες .

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε το ραντεβού σας και συζητήστε το πρόβλημα σας με τους ειδικούς μας
Αίτηση Ραντεβού