Πελλαπαις 2 - 2057 Στρόβολος - Λευκωσία - ΚΥΠΡΟΣ
ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΕΙΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ-ΑΙΤΙΕΣ

30 χρόνια εμπειρίας

Η ακτινοβολία η οποία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, δεν στοχεύει μόνο τον όγκο αλλά και τους γύρω από αυτόν φυσιολογικούς ιστούς.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά η καταστροφή των φυσιολογικών κυττάρων και αγγείων , και την εμφάνιση ισχαιμίας και/ή νέκρωσης στην ακτινοβολημένη περιοχή.

Οι βλάβες από ακτινοβολία αφορούν τόσο τα οστά όσον και τους μαλακούς ιστούς, μπορούν να παρουσιαστούν οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως εμφανίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Στη τυπική τους μορφή οι μετακτινικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως γύρω στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση της θεραπείας αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανισθούν και αρκετά χρόνια πιο μετά.

Είναι συνήθως πολύ ανθεκτικές στην συνήθη θεραπεία και αποτελούν μία από τις πλέον σαφείς ενδείξεις χρήσης του Υβ οξυγόνου.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Η ακτινοβολία προσβάλει μόνο το δέρμα και του μύες χωρίς την προσβολή των οστών.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πόνο ενώ η νέκρωση των ιστών θα οδηγήσει στην εμφάνιση πληγών που δύσκολα επουλώνονται με την συνήθη θεραπεία.

ΡΑΔΙΟΝΕΚΡΩΣΗ ΓΝΑΘΟΥ

Η νέκρωση, κυρίως της κάτω γνάθου, αποτελεί συχνή επιπλοκή εφαρμογής θεραπευτικής ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση καρκίνων στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού.

      

Οφείλεται στην ισχαιμία και την υποξία που δυνατόν να προκληθεί στην περιοχή, σαν αποτέλεσμα της καταστροφής, των γύρω από τον όγκο φυσιολογικών ανατομικών στοιχείων με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ανισορροπία μεταξύ της καταστροφής και της αναπαραγωγής των κυττάρων καθώς επίσης και ανάμεσα στην καταστροφή και την σύνθεση και εναπόθεση κολλαγόνου.

ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Εμφανίζεται μετά από ακτινοβολία για την αντιμετώπιση νεοπλασμάτων, όπως o καρκίνος της μήτρας του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Τα συμτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της θεραπείας, αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά από 3 - 6 μήνες μέχρι και περισσότερο από 20 χρόνια.

Αρχικά, η ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου, προκαλεί οίδημα και φλεγμονή του βλεννογόνου. Ακολουθεί αιμορραγία και διάμεση ίνωση. Η αποφρακτική ενδαρτηρίτιδα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, οδηγεί σε οξεία και χρόνια ισχαιμία του κυστικού τοιχώματος και προοδευτικά σε ίνωση των λείων μυϊκών ινών λόγω κυτταρικής υποξίας.

Πολύ συχνά η φλεγμονή επιδεινώνεται από την συνύπαρξη μικροβιακής λοίμωξης.

Χαρακτηρίζεται από αιματουρία και έντονο πόνο ενώ εάν συνδυάζεται με σχηματισμό πηγμάτων, μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη της κύστης και επίσχεση ούρων.

ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΚΗ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ-ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Συχνή επιπλοκή στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ή του εντέρου, χαρακτηρίζεται από αιμορραγία, διάρροια, ακράτεια και πόνο.

  1. Οι επιδράσεις της Ακτινοβολίας στους φυσιολογικούς ιστούς που οδηγούν σε υποξία, χαμηλή αγγείωση και υποκυτταρικότητα καθιστώντας ελαττωματική την επουλωτική ικανότητα και την αντίσταση σε λοιμώξεις, αποτελούν τη βάση για τις ευεργετικές δράσεις του ΥΒΟ. Όταν χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα της κλασσικής αντιμετώπισης, το υπερβαρικό οξυγόνο (HbO2)είναι σε θέση να αποκαταστήσει ή να μειώσει την σοβαρότητα των επιπλοκών, αφού οδηγήσει σε:

Πλεονεκτήματα Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι βλάβες από ακτινοβολία χαρακτηρίζονται από αγγειακή καταστροφή και ιστική ίνωση και ως εκ τούτου η γνωστή επίδραση του υπερβαρικού οξυγόνου στην διέγερση της αγγειογένεσης είναι ένας προφανής και σημαντικός μηχανισμός που το καθιστά πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση τους, αφού προκαλεί:

  • Αύξηση των επιπέδων Οξυγόνου στους (υποξικούς) ιστούς και αναστροφή του υποξικού περιβάλλοντος.


  • Διέγερση της νεοαγγειογένεσης

    Αποκατάσταση της αιμάτωσης του ιστού που ακτινοβολείται ή έχει ακτινοβοληθεί μέσω της δημιουργίας νέων τριχοειδών αγγείων

  • Ελάττωση της ίνωσης και ταυτόχρονη ενίσχυση του μηχανισμού της επούλωσης.

    Παραγωγή κολλαγόνου και πολλαπλασιασμός ινοβλαστών και οστεοβλαστών

  • Αύξηση της αντίστασης στις λοιμώξεις.  • Πιθανή κινητοποίηση και αύξηση της παραγωγής βλαστοκυττάρων εντός των ακτινοβολημένων ιστών.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε το ραντεβού σας και συζητήστε το πρόβλημα σας με τους ειδικούς μας
Αίτηση Ραντεβού