Πελλαπαις 2 - 2057 Στρόβολος - Λευκωσία - ΚΥΠΡΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
ΚΑΚΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Το τραύμα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους φόβους όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό , είτε ερασιτεχνικά, είτε παγγελματικά

Για τους επαγγελματίες αθλητές όλων των αθλημάτων αλλά και για ερασιτέχνες αθλητές, μία, κάκωση έστω και μη σημαντική, σε ανύποπτο χρόνο, μπορεί να χαράξει τις δραστηριότητες τους και κάποιες φορές την ίδια την καριέρα τους.

Χαρακτηρίζεται σαν ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα αφού μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος με πρώτιστο το μυοσκελετικό σύστημα.

Τα πλέον συχνά, τραύματα τα οποία σχετίζονται με όλων των ειδών τις αθλητικές δραστηριότητες, τόσον στα παιδιά όσον και στους ενήλικες είναι:

 • Τα αιματώματα

 • Οι θλάσεις

 • Τα διάστρεμματα ((κυρίως στο γόνατο και την ποδοκνημική)

 • Η ρήξεις των συνδέσμων της ποδοκνημικής

 • Οι επικονδυλίτιδες

 • Οι τενοντίτιδες

 • Οι περιοστίτιδες

 • Οι θλάσεις του ώμου

 • Τα Εξωστροφή – εσωστροφή κατάγματα κοπώσεως

 • Οι κακώσεις των πηχεοκαρπικών

 • Οστικές κακώσεις - Οστικά οιδήματα

 • Τα σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως.

Κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού η κυκλοφορία του αίματος, στην περιοχή του τραύματος διαταράσσεται, αφού η συσσώρευση ερυθρών αιμοσφαιρίων και η δημιουργία οιδήματος στην περιοχή του τραύματος παρεμποδίζουν την κυκλοφορία προς τους ιστούς.

Ακόμη και αν το πλάσμα του αίματος μπορεί ακόμη να περάσει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, δεν είναι ικανό να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς, προκειμένου να διατηρήσει τη ζωή των κυττάρων αφού δεν διαθέτει τις ποσότητες που απαιτούνται.

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, το Υπερβαρικό οξυγόνο, έχοντας έντονη αντιοιδηματική δράση, και πλάσμα με μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, είναι σε θέση να αποκαταστήσει ποιο εύκολα και ποιο γρήγορα την μικροκυκλοφορία στην περιοχή του τραύματος, να ελαττώσει δραματικα το οίδημα και κατά συνέπεια να αποκαταστήσει ποιο εύκολα και ποιο γρήγορα το τραύμα.


Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ένταση του τραυματισμού και το τμήμα του μυοσκελετικού συστήματος που τραυματίζεται.

Οι συνήθεις εκδηλώσεις είναι: πόνος, οίδημα (διόγκωση-πρήξιμο) της περιοχής, αιμάτωμα, δυσκολία στη βάδιση (χωλότητα) ή δυσχέρεια στη χρήση των χεριών, ή τέλος αδυναμία μετακινήσεως σε περίπτωση κατάγματος.

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται είναι η ανάπαυση, η ανύψωση του τραυματισμένου μέλους, η παγοθεραπεία, η ανύψωση του τραυματισμένου μέλους προκειμένου να ελαττωθεί το οίδημα, και η χρήση θερμότητας προκειμένου να αυξηθεί η ροή του αίματος στο σημείο τραυματισμού.

Η επαναφορά του αθλητή στον αθλητικό στίβο μετά από ένα τραυματισμό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα και τα συμπτώματα.

Την τελευταία δεκαετία, τα αγωνιστικά αθλήματα έχουν αποκτήσει μια εντελώς καινούρια έννοια, όπου η ένταση αυξήθηκε μαζί με τη συχνότητα των τραυματισμών στους αθλητές, και μπορεί να οφείλονται σε οξείες δυνάμεις κρούσης στα αθλήματα επαφής ή στις καθημερινές δυσκολίες των προπονήσεων.

Για τους πιο πάνω λόγους , έγινε επιτακτική η ανάγκη για καλύτερες και ταχύτερες θεραπείες που θα επιτρέψουν στον τραυματισμένο αθλητή να επιστρέψει στον ανταγωνισμό γρηγορότερα και με τον χαμηλότερο κίνδυνο επανα- τραυματισμού.

 1. Μία τέτοια θεραπεία είναι και η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία , η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε εμπειρικά αλλά σήμερα υπάρχουν πληροφορίες και έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη και την ορθολογιστική εφαρμογή του. στην ίαση και την επαναφορά των αθλητών, διαφόρων αθλημάτων.

 2. Η άμεση μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων Οξυγόνου και η αποκατάσταση της μικροκυλοφορίας στην περιοχή του τραύματος, θα έχει σαν αποτέλεσμα:

ΠλεονεκτήματαΥπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας


 • Την αναστροφή της υποξίας του τραυματισμένου ιστού.

 • Την ελάττωση του οιδήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής


 • Την δραματική ελάττωση του πόνου

 • Την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών και των συνδέσμων όπου υπάρχει βλάβη καθώς και την επιτάχυνση της αποκατάστασης των καταγμάτων που δυνατόν να συνοδεύουν το τραύμα.Σαν αποτέλεσμα των ποιό πάνω ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται και επιταχύνεται η επιστροφή των αθλητών στην ενεργό δράση. Επιπλέον οι επιδόσεις βελτιώνονται και η αντοχή ενισχύεται.

Σήμερα όλο και περισσότεροι κορυφαίοι και μη αθλητές. όλων των αθλημάτων, χρησιμοποιούν την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία για αποκατάσταση των τραυματισμών τους. Και όλο και περισσότερες κορυφαίες ομάδες διαθέτον υπερβαρικό θάλαμο στο ιατρικό τους οπλοστάσιο

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Eνα σημαντικό κόστος (που αντανακλά και σε οικονομικό κόστος) είναι ο χρόνος που απαιτείται για την αποθεραπεία και την επαναφορά από τον τραυματισμό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος είναι μεγάλος κάτι που συνεπάγεται μεγάλη αποχή από τη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού μεταξύ των αλλεπάλληλων προπονήσεων και αγώνων.

Η βελτίωση της κυκλοφορία του αίματος με την λήψη υπερβαρικού οξυγόνου παρεμποδίζει τη συσσώρευση υπερβολικών ποσοτήτων γαλακτικού οξέος ή οποία προκαλεί μυϊκό πόνο, κράμπες και κόπωση και που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους τραυματισμούς

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Το αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης που καλούνται να φέρουν σε πέρας καθημερινά, οι αθλητές του σήμερα, δεν δίνει στους ιστούς του σώματος τον απαραίτητο χρόνο για ανάκαμψη πριν από την επόμενη προπόνηση ή τον αγώνα.

Το σώμα χρειάζεται τη βέλτιστη ανάπαυση, προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως τυχόν τραυματισμένους ιστούς και να ανανεώσει το χώρο αποθήκευσης ενέργειας για την επόμενη μέρα. Το σώμα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό δίχως τον εφοδιασμό “καυσίμων” (τροφής και οξυγόνου).

Το υπερβαρικό οξυγόνο (ΥΒΟ) αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για την επαρκή οξυγόνωση όλων των ιστών του σώματος, αλλά και ένα φυσικό αντι – φλεγμονώδες για κάθε προκληθείσα βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Η ΛΗΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΥΠΌ ΠΙΕΣΗ

 • Συμβάλει άμεσα στη μείωση της φλεγμονής

 • Αυξάνει το εύρος μεταφοράς του οξυγόνου σε όλο τον οργανισμό διεισδύοντας περαιτέρω μέσα στο μυ, μειώνοντας το χρόνο επούλωσης των αθλητικών τραυματισμών, αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητα ανάκτησης του οργανισμού.

 • Η αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου στον οργανισμό αυξάνει την αντοχή, μειώνει την κόπωση των μυών, δίνει ενέργεια, καθαρίζει το γαλακτικό οξύ που προκαλεί η μυϊκή κόπωση.

 • Επιπλέον, η αυξημένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο διευκολύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την ικανότητα του αθλητή να λάβει πιο γρήγορα αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην έκβαση του παιχνιδιού.

 • Τέλος, το υπερβαρικό οξυγόνο συμβάλει σημαντικά στην αναγέννηση και ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι σημαντικά για τη βέλτιστη αξιοποίηση και αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κλείστε το ραντεβού σας και συζητήστε το πρόβλημα σας με τους ειδικούς μας
Αίτηση Ραντεβού